Publicerad av Ami Flood den 17 Dec 2021
 
 
Är det bättre att vara pessimist än optimist?
 
Tomas Brytting - vår egen filosof och president kommer att resonera lite kring: 
Tankar inför ett nytt år. Lite filosofi, lite lättsam krönika.

 

 
Anteckningar från fredagsmötet 17 december
 
Deltagare: 19 st varav en gäst - enbart digitalt
Namnsdag: Stig - kommer från stiga - vandraren.
Händelse: Den första gällde beslutet om allmän och lika rösträtt som togs 17/12 1918. 17/12 1951 hade filmen Hon dansade en sommar premiär.
Faktoid: Jesus födelse var INTE år 1 och skedde inte heller på vintern utan snarare år 4 eller år 7 FÖRE Kristus.
Östersjötips: Tvätta inte bilen hemma - då hamnar många föroreningar från bilen ner i grundvattnet.
Skryt:
Siv: Hon har äntligen skaffat ny dator och tillhörande support från Elgiganten och är numera såå nöjd med att jobba med datorn.
Hon har också besökt Våffelstugan i Gustavsberg och vill varmt rekommendera den för alla som inte varit där.
Bosse: Berättar att Skärgårdsstiftelsen har fått pris för sin Utbildingsplats Skärgården.
Information: Ami informerar att p g a covid är julfirandet den 19 december med de nyanlända från språkcafé och läxhjälpen på Värmdö Bygdegård inställd!
 
Därefter följer dragningen av Franzénlotteriet som Dennis håller i. Han har en riktig tombola och visar i bild hur han rullar den med bollarna inuti. Ut kommer en boll - nr 8 och det visar sig vara vinnaren Dennis Lind! Väl förtjänt eftersom han håller i dessa evenemang så att vi kan bidra med mer intäkter till vårt Franzénstipendium.
 
Tomas håller därefter i dagens filosofiska samtal om pessimism eller optimism. Samtalet har spelats in men i korthet har jag noterat följande:
 
Hur man värderar livet är ju väldigt individuellt - men enligt en undersökning Tomas jobbat med så tycker merparten av de undersökta att livet är ganska ok. Sen redovisar Tomas lite hur de två motsatserna urpessimisten och uroptimisten speglar världen. Han hade ett tal: Till människans värdighet - där han resonerar om att människan är fri att förändra sig till det bättre. Sen nämner han en samtida filosof Singer som har talat om "The expanding Moral Circle. Det är snarare vår förmåga att resonera som möjliggör moraliska framsteg.
Därefter samtalar Tomas om huruvida det onda är starkare än det goda, och där är det faktiskt så för vi tar åt oss mycket starkare av de onda händelserna i livet. Detta är ganska naturligt eftersom det ger kunskaper som kan försvara, skydda oss.
 
Tomas nämner också Cohens poetiska fras: There is a crack, a crack in everything That’s how the light gets in. vilket ger oss hopp om det goda. Martin Luther King talar också om kärlekens förlösande kraft - så att vi ska tokälska våra nästa så att de till slut besegras.
 
Men trots allt kommer Tomas fram till att den gyllene medelvägen är nog den bästa medicinen - redan Aristotoles förespråkade den. 

Enligt Aristoteles är människans enda unika funktion förnuftet, vilket därför gör att en människa måste följa sitt förnuft för att bli lycklig. Lycka är vidare enligt Aristoteles det högsta goda, eftersom det är det enda som vi både eftersträvar för sig själv, och endast för sig själv; inte (också) för att uppnå någonting annat.

En sådan rättrådig människa kommer i sitt praktiska handlande följa det Aristoteles kallar den gyllene medelvägen, vilket är ett medel mellan överflöd och underskott i handlingen. Med det avslutas de filosofiska lärdomarna med att vi faktiskt kan TRÄNA på vår karaktär! Så låt oss gå den gyllene medelvägen och göra just det - träna på vår goda karaktär! 

Med det så önskade Tomas oss alla GOD JUL och GOTT NYTT ÅR och vi svarade på samma sätt till varandra! 

Vi ses igen - men då igen digitalt den 14 januari - Tove Ryman - Att vara pionjär i Värmdö kommun.

 

Se föredraget här: