Publicerad av Ami Flood den 01 Oct 2021
Från Hobby till magisk exit - ett föredrag av Monica Elsinga och Monica Rydberg - grundare av Body Joy.
 
 
Anteckningar från fredagsmöte 1 okt 2021
 
Närvarande: 22 i lokalen varav 3 gäster (inkl de två föredragshållarna)
Zoom: 5 deltagare varav 1 gästande Rotarian – totalt 29 personer
 
Dagens namnsdag: Ragnar, Ragna (= gudamakt)
1 okt är känt för bl a: Husaga avskaffades 1848, T-Ford introducerades 1909 och Mellanölet likaså 1965.
 
Faktoid: Tomas berättar att på undersökning om vad äldre på äldreboenden tycker om personalens tid för dem så svarar 70% att de tycker att de ger dem tillräckligt med tid.
Potatisen introducerades redan 1724 som medicinalväxt (fick inga knölar) men sedan ”riktig” potatis av Eva de La Gardie 1748 som insåg att potatisen behövdes eftersom det gick att göra brännvin av dem och säden behövdes för att användas till bröd etc. Dvs det var INTE Alströmer som introducerade potatisen…
 
Skryt:
Sven skröt om vår förmåga att arrangera hybridmöten som många klubbar har svårt för – men tack vare Anders Tihkan så löser vi sånt.
PO skryter om att han fått ordning på LRF.
Björn skryter inte men berättar en limerick.
 
Allmän info:
World Polio Day 24 oktober – vi försöker få in någon lokal artikel i pressen (Ami)
Distriktets årsmöte 18/11
Östersjöprojektet – Sven informerar om nästa års satsning
 
Budgeten presenteras. Diskussion om vad zoom kostar (150 USDollar/år) och om zoomdeltagare ska tvingas betala avgift men efter diskussion kom vi fram till att rekommendation är att betala en summa men det är förstås frivilligt. Diskuterades även att budgeten räknar med ett underskott på ca 24000 kr. Vilket medför att Tomas ska se till att vi får ta del av en balansräkning också som bättre beskriver det läget och hur mycket som finns i kassan.
 
Från Hobby till magisk exit – Body Joy
Ingrid presenterar föredragshållarna som ju varit Rotarymedlemmar och därför inte behöver så lång presentation.
Monica och Monica börjar med att berätta att Body Joy har och fortsätter att vara deras livsverk. Båda fortsätter i verksamheten men i mindre skala och med det som de gillar – att hoppa in då och då och jobba med olika pass.
Monica Rydberg berättar att hon är född i Täby och började tidigt intressera sig för gymnastik och redan när hon var 14 år blev hon gymlärare på fritiden. Hon inspirerades av sina gympafröknar Mona och Mona. Sen har hon avverkat teaterskola, jobb på Clock, Massageterapaut, startat dagiset Ängsblomman och startade barngrupper på gympa.
Monica Elsinga var ALDRIG på gympa för hon har tidigt haft problem med sina knän. Men då hon var 18 år började hon att träna på gym och träffade Monica 1995 eftersom de båda arrangerade gympass på Ingarö – hade 6 pass per vecka. Båda brann för att gympapassen skulle ha mer inslag av social gemenskap, vara en mötesplats och att man skulle göra saker tillsammans som resor, event etc. 2002 hade de tillsammans 27 pass/v (med lite hjälp av andra) och tyckte att det började bli jobbigt och funderade på att lägga ner eller….starta eget.
Sep 2003 hittade de en lokal i Värmdö Köpcentrum men hade det tufft att övertyga banker om att få ett lån. Till slut lyckades det och de startade Body Joy med hela 500 medlemmar inskrivan från start för ett års medlemskap. De växte snabbt och redan mars 2004 hade de dubbelt upp – 1000 medlemmar. De var angelägna om att hålla den familjära stämningen och det är en av deras viktigaste framgångsfaktorer.
 
Kuriosa är att Monica och Monica har var sin make som heter Hans och Hans…
 
Nåväl 2007 och 2008 uppstod två konkurrenter på Värmdö och snabbt tappade de 25% av sina medlemmar. De lyckades att investera sig ur krisen och skaffade ny utrustning och fräschade upp verksamheten och hade snart kommit ikapp (inom 3 månader). Under de 17 år som de hade verksamheten så nettoökade de hela tiden.
 
Några Rotarianer som har varit mycket viktiga för dem är Siv Strömbäck och Janne Fjällström som kom att vara deras rådgivare och så småningom också medlemmar i den styrelse som de bildade ca år 2009. De tränade styrelsen varje vecka och Janne som var så bra för dem hade en egenhet att han mitt under träningen ville ha fruktpaus. Det var det viktigaste på träningen för honom…
 
Body Joy skaffade sin andra anläggning i Hamnen år 2013. Där fortsatte deras signum – gemenskapen, mötesplatsen och nätverkandet inom branschen. Body Joy blev ett begrepp i branschen med sina resor, fester, pubkvällar, shower, event etc. Janne var en mycket viktig stödperson genom hela perioden och var på tjejerna om planer på framtiden. ”Va? Ska vi inte ha det så här för alltid” var deras reaktion när Janne började tala om att de skulle kunna sälja bolaget. INGEN försökte knacka på dörren för att föreslå försäljning så de fick aldrig någon tanke om detta innan Janne föreslog det. Så småningom hade hans idé rotat sig och de började tänka själva i samma banor.
 
Sats kontaktade så dem för ett föresättningslöst möte 2013 och det ledde till en 6 månaders förhandling helt i hemlighet. Viktigt men mycket jobbigt för tjejerna att sluta vara transparanta efter som de alltid varit det. Det innebar också mycket omvälvande känslor att tänka på försäljning och vad som skulle bli personalens reaktioner. Men eftersom Sats är börsnoterat var det ett krav att det skulle vara totalt hemligt intill beslutet och då skulle allt ske efter handboken på minuten. Dec 2019 släppte de nyheten till personal och media. Det innebar förstås mycket känslor hos personalen men alla fick behålla sina jobb och sina löner.
 
Monicorna trodde att de skulle långsamt fasas ut i verksamheten men pandemin kom emellan. Mars 2020 stängde gymmet liksom så många andra. Tjejerna hade planerat för att ha en egen ”kris” för att de sålde men istället för den så hade samhället en ”kollektiv kris” så de fick glida med på den…Många av de anställda är nu åter tillbaka nu när det öppnar igen och det hade kanske inte varit möjligt om inte det hade varit en så potent ägare som Sats.
 
Båda pluggar numera och har också lite insatser på Body Joy. Sen har de också  köpt en scoutgård i Grövelsjön som de rustar upp (27 bäddar).  Så de lever det liv de vill och har nu tid att LEKA. Slutligen avtackades båda Monicorna traditionsenligt med ett diplom och insats för polio.