Publicerad av Sven Yngve Rudberg den 09 Oct 2020
Catharina Ingelman-Sundberg, nyinvald medlem i vår klubb, berättar om sitt författarskap. Från marinbiolog, via journalist och slutligen författare är en spännande livsresa som Catharina genomfört. Idag handlade det främst om "pensionärsligan", som hon skrivit fem böcker om.
Vårt frukostmöte inleddes som vanligt av Ami, som hälsade oss välkomna med dagens ordspråk;"Sunt förnuft är som deodorant, de som behöver det använder det inte". Ami berättade om en ledarutbildning för ensamkommande som är på gång. Det är ett samarbete med Fryshuset och distriktet. Dessutom arbetar hon för att få igång ett mentorprojekt.
 
Söndagens promenad startar kl 1130 vid kyrkettan i Gustavsberg och pågår i ca en och en halv timme. Betalning görs helst i förväg,
 
Nu till dagens föredragshållare, Catharina Ingelman-Sundberg. Som aktiv marinbiolog under flera år gjorde Catharina många resor runtom i världen där hon fick underlag för många karaktärer som hon senare använde i sina böcker. Hon upplevde mycket spännande bland sina vrak som sedan bara blev torra vetenskapliga rapporter. Hon skrev då en underhållningsroman om fyra äventyrare som levde före James Cook med stöd från en loggbok som upphittades i ett vrak.
 
Hennes mål var att skriva en "bestseller" och roliga berättelser. Med "pensionärsligan", fem aktiva pensionärer, hittade hon rätt. Med "Kaffe med rån" inledde hon den första av sina fem böcker om pensionärsligan. De fem, som bor på ålderdomshemmet Diamanten, upptäcker att fångar har det bättre än pensionärer. De beslutar sig för att begå enklare brott, så att de hamnar i fängelse.
 
Catharina är noga med "research" och tog in på Grand Hôtel för att undersöka hur man kan länsa värdeskåp. Hon får, via ett företag, besked om hur värdeskåp är tillverkade och fungerar. Ett stuprör, som hon upptäcker på hotellet, får senare spela en central roll i boken!
 
Hon gör research på Nationalmuseum och utser de verk  (av Renoir och Monet) som pensionärsligan skall stjäla. Pensionärsligan vill till fängelset och hamnar där till slut. Innan dess har Catharina varit där och sett hur fint man har det, med sällskapsrum, motionslokaler mm. Via fångarnas egen tidning får hon kontakt med kriminella som kan ge flera bra uppslag för hennes böcker.
 
"Kaffe med rån" blir den bestseller som Catharina önskat och är numera översatt till 29 språk. Den har sålt till länder som ligger i konflikt med varandra.
 
Sedan följde "Låna är silver -råna är guld". Den utspelas i Las Vegas och researchen gjorde Catharina på "Cosmopol" här i Stockholm. Även på Solvalla gjorde Catharina research och fick där lära sig hur man tvättar pengar. På Handelsbanken fick hon träna inför det perfekta brottet. Banktjänstemännen fick frågan hur detta skulle ske och gav till slut svaret -via taket. Inga ritningar fanns längre att uppbåda men via microfilm hittade hon fullständiga ritningar och kunde planera inbrottet (för bokens räkning; " Rån och inga visor"...).
 
Pensionärsligan stjäl och ger åt fattiga (nutida Robin Hood-are ). I Medelhavet finns mängder av lyxjakter som ägs av ryssar, araber. thailändare som inte vill betala skatt. Ligan stjäl en lyxjakt värd en halv miljard. På Cayman Island placeras svarta pengar... även där blir det studiebesök för Catharina.
 
Hennes senaste bok "Goda rån är dyra" tilldrar sig på glesbygden. Idag läggs stora delar av Sverige ner när glesbygden avfolkas. I Norge får bygder där företag etableras och utvinning av olika slag sker, stor del av de skatter som betalas. Pensionärsligan skaffar sig polisuniformer och stoppar långtradare som smugglar importerat kött som sedan säljs billigt på stormarknader och slår ut mindre butiker och lokala produkter.
 
Slutligen gjorde Carharina reklam för sina böcker som säljs till oss med 10% rabatt i bokhandeln i Mölnvik (Klackenbergs ). Hon avtackades av Per-Ola som gav henne sedvanliga 30 doser poliovaccin som blir totalt 90 via Gates stiftelse.
 
Vid protokollet, 
Sven