Publicerad av Anders Tihkan den 12 Jun 2020
Egoföredrag 2020-06-12. "- Jag är på den här jorden för att skapa något". Anders Börde kommer från en köpmannasläkt i Gjøvik vid Norges största insjö Mjøsa. Farfar Rolf var backhoppare och medgrundare till en av de första Rotaryklubbarna i Norge och hade bl a den norska  agenturen för SKF. Pappa var också Rotarian. Anders lärde sig tidigt att "Försäljning behövs för att få mat på bordet".
 
Anders själv startade som ung pojk sin merkantila karriär med att sälja SKF:s kullager-jojo och tjänade därmed sina första fickpengar SKF:s jojo var överlägsen CocaColas jojo (som antagligen var utan kullager). Ungdomstiden fylldes med handboll, skidor och annan sport.
 
Anders konstaterade att många vänskapsband för vuxenlivet knöts under officersutbildningen och på Handelshögskolan. Med några av vännerna gjorde Anders en 10 månaders äventyrssegling Oslo-Spanien-Karibien-Venezuela-Azorerna-Kaledoniska kanalen-Oslo i en 50 fots motorseglare.
 
 
Han lärde sig spanska under internship i Mexico, fick stort intresse för Latinamerika, blev särskilt förälskad i Buenos Aires där han bodde i 10 månader, bl a med marknadsuppdrag från världens största fiskekrok-fabrik Mustad som fanns hemma i Gjøvik.
 
Det var inte bara B A som han blev förälskad i. Han fick en tjej på kroken (någon som har hört den förut?) och återvände hem med The Big Catch! Det var svensk-argentiska Anahi från Tranås och idag har de fyra barn i sitt vackra hem i Betsede.
 
Anders snabbspolade 20 år av sin Donkey King-period i ekorrhjulet med att visa milstolparna. Entreprenörskapet med hans utbildningsplattform för mobiler har blivit än mer relevant under de senaste månaderna. Verksamheten lyfter och han har just landat ett stort ramavtal med en världsomspännande koncern, så framtiden ser ljus ut.
 
Anders knöt ihop säcken med en sammanfattning av vad han har gjort och inte har gjort. Han älskar att BYGGA!
Tre saker jag har landat i:
  1. De unika upplevelserna får man bara om man vågar släppa taget.
  2. Jag är på den här jorden för att skapa något. Hus. Barn. Bolag.
  3. Livet är för kort och skärgården för nära, för att ännu inte hunnit skaffa mig en båt.
Per-Ola som är Anders fadder i klubben avslöjade att Rotaryklassificeringen har blivit Mobilized Learning och hälsade Anders välkommen i klubben!
 
Anders nya Rotaryvänner Anders B, Anders G, Anders K, Anders K, Anders L och Anders T instämmer särskilt i det!
 
Vid pennan,
eder vikarierande veckobrevskrivare
Anders (T)