Publicerad av Anders Tihkan den 14 Apr 2023
Nils Lundgren förklarade att det är den fria världens institutioner som garanterar en stabil privat äganderätt: förutsägbarhet är en förutsättning för investeringar och arbetsinsatser. Pacta sunt servanda är en avgörande princip i rättsstaten; tillit mellan aktörer ökar handeln som ökar välståndet.
Tjänstgörande president Tomas Brytting kittlade oss med Eidems dilemma, tydligen välkänt bland filosofer men inte i samma grad i denna klubb: Erling Eidem blev ledsen för att han hade blivit glad över utnämningen till ärkebiskop, dvs en opassande glädje för en gudsman, eller hur! 
 
I vart fall gladdes vi utan skuldkänslor att välkomna sju gäster av totalt 23 närvarande varav en online!
 
Johan Bellander välkomnade dagens föredragshållare Nils Lundgren som hade åtagit sig att förklara varför vissa länder är fattiga medan andra är rika.
 
Förklaringen är att ekonomiskt välstånd bygger på institutioner och institutionell konkurrens. I en snabb tidsresa pekade Nils på att tidiga ekonomiska stormakter byggde på enskilda makthavare och deras förmåga att ta in skatter, tullar m m, t ex stormoguler i Indien, kejsaren av Kina. Men länderna och befolkningen där var fattiga. På 1500-talet började institutionerna skapas i Europa (då bestående av ca 200 självständiga kungariken och furstendömen). Denna samhällsförändring var avgörande för den ekonomiska tillväxten som medförde att Europas länder tog ledningen i välfärdsligan medan de fattiga länderna i stort förblev fattiga.
 
Utan tryggad privat äganderätt ingen ekonomisk utveckling! Hur vet man det, det går ju inte att göra sociologiska experiment i den fria västvärlden? Nej, men se på länder som delats, den ena halvan med fungerande institutioner, tryggad privat äganderätt m m, och den andra halvan som "kontrollgrupp": t ex Öst- och Västtyskland, Nord- och Sydkorea, Singapore.
 
Nils hade många exempel för att illustrera sina teser och den nationalekonomiska forskningen, men eder veckobrevsskrivare (som inte har doktorshatt i nationalekonomi) förenklade sitt arbete genom att med inspiration från Nils föredrag ställa några väl valda frågor till ChatGPT som på några sekunder gav utförliga svar som ligger helt i linje med Nils framställning. Fast Nils gjorde det bättre, både frågor och svar! 
 
Så här gick min konversation med ChatGPT (den tog ca 20 sekunder):
 
AT: Hur kan man förklara att vissa länder är fattiga medan andra är rika? Vad säger den nationalekonomiska forskningen?
 
ChatGPT: Det finns ingen enkel förklaring till varför vissa länder är fattiga medan andra är rika. Det finns en mängd faktorer som kan påverka ett lands ekonomiska utveckling, inklusive historiska, politiska, geografiska, kulturella och institutionella faktorer.
 
Den nationalekonomiska forskningen har dock identifierat vissa faktorer som kan spela en viktig roll i att bestämma ett lands välstånd. Dessa faktorer inkluderar:
  • Institutionell kvalitet: Länder med starka och stabila institutioner som upprätthåller rättsstatsprincipen och skyddar äganderätt tenderar att ha bättre ekonomisk utveckling.
  • Utbildning: Länder med välutbildade befolkningar har oftast högre produktivitet och mer diversifierade ekonomier.
  • Teknologisk innovation: Länder som är ledande inom teknologisk innovation och forskning kan dra nytta av teknikens framsteg och skapa nya arbetsmöjligheter och ekonomisk tillväxt.
  • Geografisk plats: Länder som är naturligt rika på resurser eller som är strategiskt placerade för handel och ekonomisk utveckling kan dra nytta av dessa fördelar.
  • Politisk stabilitet: Länder som är politiskt stabila och fria från inre konflikter har vanligtvis en bättre ekonomisk tillväxt.
  • Handelsliberalisering: Länder som har öppnat upp sin ekonomi för internationell handel har vanligtvis högre tillväxt än de som har restriktiva handelsregimer.
Det är viktigt att notera att dessa faktorer inte är helt oberoende av varandra och att de ofta påverkar varandra på olika sätt. Dessutom kan det finnas andra faktorer som påverkar en nations välstånd som inte är inkluderade i denna lista.
 
AT: Vad betyder "pacta sunt servanda" för ett lands ekonomiska utveckling?
 
ChatGPT: "Pacta sunt servanda" är en latinsk fras som betyder "avtal ska hållas". Detta juridiska princip har en viktig roll i internationell handel och ekonomi.
 
För ett lands ekonomiska utveckling är det viktigt att det finns ett rättsligt system som upprätthåller denna princip och andra avtalsförpliktelser. Genom att respektera avtal och uppfylla förpliktelser, ökar förtroendet och tilliten mellan olika ekonomiska aktörer, vilket i sin tur kan leda till ökad investering, handel och ekonomisk tillväxt.
 
Om avtal inte upprätthålls och kontraktsbrott förekommer, kan det leda till en minskad investering och handel eftersom potentiella handelspartners kan känna att det inte är säkert att göra affärer med landet. Det kan också skapa ett negativt rykte för landet, vilket kan leda till en minskad förmåga att locka till sig investeringar och handel i framtiden.
 
Sammanfattningsvis är "pacta sunt servanda" en viktig princip för ett lands ekonomiska utveckling, eftersom det främjar förtroende och tillit mellan olika ekonomiska aktörer, vilket kan leda till ökad investering, handel och ekonomisk tillväxt.
 
AT: Vad menar forskaren North med "dynamiska konsekvenser av konkurrensen mellan fragmentiserade enheter"?
 
ChatGPT: Forskaren Douglass North har bidragit till ekonomisk teori genom att studera sambandet mellan institutioner och ekonomisk utveckling. En viktig del av hans teori är begreppet "dynamiska konsekvenser av konkurrensen mellan fragmenterade enheter".
 
North menar att ekonomisk utveckling främjas av konkurrens mellan fragmenterade enheter, såsom företag och andra organisationer. Konkurrensen pressar dessa enheter att effektivisera sin produktion och tjänster för att hålla sig konkurrenskraftiga, vilket leder till ökad produktivitet och ekonomisk tillväxt.
 
Samtidigt framhåller North att denna konkurrens endast fungerar optimalt om det finns institutionella ramverk på plats för att möjliggöra en rättvis och effektiv konkurrens. Institutionella faktorer, som till exempel stabila politiska institutioner, skydd av äganderätt, och rättssystem som kan lösa tvister, är avgörande för att denna konkurrens ska kunna leda till ekonomisk utveckling.
 
Således är Norths koncept av "dynamiska konsekvenser av konkurrens mellan fragmenterade enheter" en viktig del av hans teori om institutioner och ekonomisk utveckling. Det betonar vikten av en konkurrenskraftig miljö där organisationer kan pressas att bli mer produktiva, samtidigt som det erkänner behovet av institutionella ramverk som främjar en rättvis och effektiv konkurrens för att skapa en hållbar ekonomisk tillväxt.
 
AT: Vad menar Max Weber att den protestantiska etiken har betytt för ekonomisk utveckling?
 
ChatGPT: Max Weber var en tysk sociolog och ekonomisk historiker som genomförde en omfattande studie om sambandet mellan religion och ekonomisk utveckling. I sitt verk "Den protestantiska etikens ande och kapitalismens anda" från 1905, argumenterade Weber för att den protestantiska etiken hade en betydande påverkan på utvecklingen av kapitalismen i västvärlden.
 
Weber menade att den protestantiska etiken, som präglades av en sträng tro på gudomlig förutbestämning och en stark arbetsmoral, gav upphov till en inställning som främjade kapitalismen. Enligt Weber hade denna etik en särskild betydelse i de nordeuropeiska protestantiska länderna, där den protestantiska troen var starkast.
 
Enligt Weber uppmuntrade den protestantiska etiken en strävan efter personlig frälsning och försäkrade att arbetet och hushållningen var ett sätt att visa upp sin fromhet. Den protestantiska etiken främjade också en strävan efter rationellt och effektivt arbete, eftersom det ansågs vara ett sätt att visa upp sin fromhet inför Gud. Weber menade att dessa värderingar gav upphov till en inställning som främjade kapitalismen genom att uppmuntra investeringar, rationellt tänkande, arbetsdisciplin och ackumulation av kapital.
 
Webers teser om den protestantiska etiken och dess påverkan på kapitalismen har varit föremål för mycket debatt och kritik. Vissa forskare har argumenterat för att andra faktorer, såsom teknologisk utveckling och politiska institutioner, spelade en större roll i utvecklingen av kapitalismen. Trots detta fortsätter Webers verk att vara en viktig bidrag till debatten om sambandet mellan religion och ekonomisk utveckling.
 
**************
 
Nils avtackades med sedvanliga 90 doser poliovaccin.
 
För den som inte nöjer sig med ett kompetenshöjande nationalekonomiskt snack med ChatGPT tipsar jag om två böcker som Nils refererade till:
 
 
"Överlever euron" verkar utgången från förlaget, men bör finnas på välsorterade bibliotek.
 
Vid pennan
Anders T