Publicerad av Ami Flood den 27 Mar 2022
Roger Thuring skriver regelbundet artiklar i svensk sportfiskepress. Efter ett halvt decennium av fiske i den svenska Östersjöskärgården är de stora förändringarna i näringsväven och tillgången på fisk uppenbara menar han. Roger ger en tidsresa över skärgårdsfisket, en analys av nuläget och försöker sig på ett framtidsspan.
Anteckningar från fredagsmöte 25 mars 2022
 
Deltagare: zoom 4 deltagare, 15 i lokalen samt 3 gäster – totalt 22 personer
Namnsdag: Maria, Mary – Maria Bebådelsedag
Händelser: 1821 var det Greklands befrielse och nationaldag. Födelsedagar; Aretha Franklin, 1942 och Elton John 1947. Dödsdag Chuck Berry 2017, Jerry Williams 2018
Faktoid: Kinesiska muren kan ses från månen. NEJ den är lång men alltför smal för att det ska gå.
Information: Ami redogjorde för mottagandet av ukrainska flyktingbussen på tisdagen där många ställde upp som volontärer. Planen var att ta emot 40 personer till 17 familjer men det kom 3 personer som hamnade hos en familj. Kaos, rykten och trygghetsbrist i att åka till familjer gjorde att alla valde att åka till flyktingförläggning i Avesta istället. Antiklimax.
Dennis påminde om att vi bjuder gäster att delta gratis.
 
Föredragshållaren Roger Thuring presenterades av Anna Karin. Han är hennes svåger och därför har hon hört om hans engagemang och kunnande kring fisket i Östersjön.
 
Fiske I Östersjön:
Roger Thuring är lärare och har jobbat i andra roller inom skolas värld. Hans tidigaste minne av fiske var när han som fyra-åring såg mamma fånga en jättestor abborre som hon tappade och dess vassa ryggfenor slog hål på foten så det började blöda. Under uppväxten så fiskade han och familjen mycket och det har fortsatt genom livet. Han skriver idag i flera tidskrifter kring fiske bl a i Fiskejournalen.
Bild på en av hans fina fångster – en gädda på 10,6 kg fiskad i Vänern.
Varför är det problem för fisken i Östersjön?
Lite bakgrund:
1985 infördes fritt fiske för handredskap – sedan dess har fisket exploderat.
Torsken började fångas in med stora yrkesfiskefartyg 1986. Dessa båtar har dammsugit Östersjön på torsk. Båtarna kom in från västkusten och var i helt annan kaliber än de yrkesfiskare som fanns kvar här i Östersjöns svenska kust.
Roger har endast fångat 2 torskar sedan 1986. Men tidigare kunde man fånga massor.
Det var en kollaps för abborrebeståndet i Kalmarsund tidigt 90-tal.
Skarven började föröka sig dramatiskt 1994 och toppräkningen var 6500 skarv i Stockholms län helt nyligen. De äter 0,5 kg fisk per dag.
Sälen har ökat. På 70-talet fanns ca 3000 sälar i hela landet idag räknar man med ca 50.000 sälar bara i Stockholms skärgård.
Dessa rovdjur (säl och skarv) gör att fiskarnas beteende också förändras. Gäddorna drar sig in på grunt vatten där t ex sälen inte kommer åt. Storspiggen tar över för de äter upp gäddornas rom och yngel och hela näringskedjan rubbas.
Roger beskriver hela näringskedjan (näringsväven) i bild där alla djur i kedjan har ett beroende av nästa del av kedjan och om den rubbas så blir det till slut så att det blir obalans i växtfloran och algblomningen uppstår som explosioner.
Strömmingen påverkas också – de blir mer dvärgväxande.
Vad görs?
Gäddfabriker är bra! Då kan ny jämvikt skapas. (Se projektet på Utö eller Hemmesta sjöäng).
Man behöver flytta ut trålgränsen och kräva ett hållbart yrkesfiske.
En positiv nyhet är att tonfisken ses återkomma. Den föds i Biscaya och söker sig till sina tidigare lekplatser och det är i Östersjön.
Vad kan vi göra?
Fiska varsamt – särskilt av rovfiskarna.
Vattenägare kan ta hänsyn till fiskarnas habitat. Markägare kan avstå från utdikning och återskapa våtmarker och sjöängar.
Man kan stödja sportfiskarna, man kan skapa debatt!
Sevärda dokumentärer:
Fiskarnas Rike (SVT Play), Breaking Boundaries – the science of the planet.
Roger tackades av med poliodiplom och frågestund följde.