Publicerad av Sven Yngve Rudberg den 23 Oct 2020
Troed Troedson tar oss med på en spännande resa där han visar att digitalisering ger möjlighet till verksamhetsutveckling!
 
Ami öppnade som vanligt vårt möte och hälsade alla (vi är ca 30 personer) välkomna och särskilt våra gäster. Hennes motto passade in på dagens tema. "Jag kan inte förstå varför folk är rädda för nya idéer, jag är rädd för gamla". Dessutom fick vi veta att problemet inte är brist på idéer utan alla enfaldiga idéer!
 
Barbro berättade om kommande aktiviteter; den 15 november promenad samt den 16 december besök i Ingarö kyrka då vi får önska varandra god jul. Dessutom planerar Ami en lunch mitt i veckan men återkommer med närmare besked.
 
Därpå hälsade Per-Ola vår gäst välkommen som sände från Eslöv. Troed Troedson arbetar med innovation och har gjort det i 25 år som konsult.
Han började med att visa en utvecklingskurva som stämmer på det mesta ; i början snabb utveckling sedan avklingar kurvan och verksamheten. 
 
Corona kommer nog att ge en rejäl dip i vår utvecklingskurva, men det behöver inte bli så! Det finns nya väger med digitalisering! Allt vårt arbete och våra möten på internet har väckt nya tankar och öppnat ögonen för nya vägar framåt.
 
Troed tog ett exempel på hur vi tänker fel. Trumph pratar om att göra "America great again". "Again" innebär att man återvänder till en plats man varit på tidigare! Bara en president, Kennedy" hade ett annorlunda framåtriktat motto "Put a man on the moon".
 
Innovation kräver en ny plats, inte att återvända till en tidigare.
 
Innovation kräver ny infoteknik. Datorisering innebär att man gör saker som förut, men med ny teknik.
 
Innovation genom digitalisering innebär verksamhetsutveckling. 
 
Våra erfarenheter förhindrar oss dock att tänka nytt! Erfarenheten är som ett glastak som stoppar oss. Vi vill gärna känna igen oss.
 
Troed var på ett möte i USA med Bill Gates för länge sedan där han sa pratade om "information at your fingertips". All info skall finnas tillgänglig i framtiden. Vår erfarenhet pratar om dokument och mappar på kontor. Det är en dålig väg..... Idag samlas all info i en stor hög och med "kikare" hittar vi rätt info som vi behöver. Går vi in och söker med "Värmdö skärgård" får vi direkt all info som berör Värmdö skärgård.
 
Troed jämförde sedan "analogt " och "digitalt".
 
 
Analoga är t.ex yrkesbeteckningar. Vad man gör! En snickare snickrar, en målare målar osv. Han tog exempel från bensinstation år 1976. Där köpte man bensin och ev. en lampa till bilen. Den sura gubben på stationen visste allt om bilar och reservdelar. Sedan kom automatiska pumpar som dock blev en parentes.
 
Idag med "Circle K" har vi istället "biliststationer" som svarar mot ett behov. Allt finns; ljudböcker, blommor, korv , kaffe och även bensin. Det är gott om betjäning och långa öppettider......Digitalt innebär inte arbete på dator utan hur vi gör det. Vi ger vad kunden behöver!
 
I den analoga världen var allt avgränsat i tid och rum. Vi har arbetstid , arbetsplats osv. I den digitala världen finns allting alltid och överallt, men inte hela tiden. Här gäller det t.ex. att själv sätta gränser för när man arbetar.
 
Rädsla finns för att folk blir arbetslösa i den digitala världen, men så blir det inte (se exemplet med bensinstationen- "biliststationen" ovan.
 
I den analoga världen pratar vi om "en till många". En lärare med många elever, en tidning med många läsare, en bank med många kunder, en kanal som många tittar på. En organisation är uppbyggd som en pyramid med en chef, några underchefer, flera mellanchefer osv. I den digitala välden är det "många till en". Du sitter i botten och väljer bland många tidningar, använder flera olika banker, ser på många olika kanaler osv. Vi har "platta" organisationer.
 
Allt detta är exempel på verksamhetsutveckling som använder sig av datorisering.
 
Troed slutade med att fråga sig (och oss) hur man får folk att vända, att förstå, att våga testa nya system,  att verksamhetsutveckla.... Kan man pröva i mindre skala....
 
Vi pratar ofta om motstånd mot förändring som det största hindret (ett påstående från Ami), men det gäller inte generellt tyckte Troed.
 
Det blev ett spännande och tankeväckande föredrag som naturligtvis avtackades med sedvanliga doser vaccin och en varm applåd.
 
Vid pennan, Sven.