Publicerad av Sven Yngve Rudberg den 26 Feb 2021
Vår president Ami, intervjuar Chris Härenstam. Han är sportkommentator på SVT och brinner för ungdomsidrott.
 
Vi var 31 personer som orkat stiga ur sängen för att ses med Rotary. Efter sedvanligt "snack" redan från 0730 blev vi framåt kl 8 fulltaliga. Vi orienterades om våra mentorselever och fick berättat från vår guvernör om bra program som inspelats och finns på distriktets hemsida. Baltic Sea Rotary Action Network (BASRAM) har haft ett första möte med 199 deltagare. Vi får återkomma om klubbens och Rotarys satsningar på Östersjön!
 
Ami introducerade och intervjuade därefter Chris Härenstam, en välkänd profil från SVT. Han är sportkommentator med hjärta för ungdomsidrotten. Han nämnde att förr "pikade" ungdomars idrott vid 12 årsåldern för att sedan mattas av. Idag är den åldern bara 10,8 år, en tråkig utveckling.
 
Chris kom från Finland till Sverige i 4-årsåldern och fick fint stöd av idrottsledare (Tommy Barensky) för att inte hamna i dåligt sällskap. 
 
Efter en kortare sejour på Sveriges Radio kom Chris till TV-sporten där det blir mer analys än kommentarer av sporten. Han har refererat totalt 93 sporter på TV, ett rekord!
 
Han nämnde det viktigaste som reporter, att vara sig själv! Då blir du avslappnad och tryggare. Med åren blir man mindre påverkad av vad andra tycker om dina framträdanden. Stöd från kollegor är viktigt. Det ger stimulans och uppmuntran. Det gäller att skapa en kultur där du vågar misslyckas!
 
Några av Chris höjdpunkter har varit att kommentera VM- och OS-finaler. En miss var när han som reporter skrek för mycket och blev alltför upphetsad.
 
Viktigt med junior VM som Chris kommenterat flera gånger. Många unga tittare finns redan men fler kan det bli- en utmaning! Från oktober till mars är TV-sportens viktigaste period. Idag slår man tittarrekord pga pandemin- en av få positiva sidor med corona! SVT play är näst populäraste plattformen för underhållning/sport.
 
Padel gillar Cris; han försöker spela med sportstjärnor för att få bra kontakt. Nu kommer alltfler kvinnor till sporten, nära 50% idag!
 
På frågan om kollegor berättade Chris att Glenn Ströberg  är en varm människa, mycket populär och trevlig. En egenhet är att han snusar mycket. När han lägger in portionssnus blir det sju stycken (samma nummer som hans tröja bar en gång...). Marie Lenman, med basketbakgrund, har han samarbetat med vid ishokey VM sedan 1987. Hon är en passionerad härlig människa enl. Chris. Den blogg som Ami letat upp mellan Mikael Ströberg och Chris är en "fake"!
 
Chris är gift och har tre barn från 15 ner till 9 år. Barnen är mycket viktiga för honom och han är noga att hålla dem utanför offentligheten. Dock fick vi reda på tre lite ovanligare namn, äldst Lion (överlevde tre månaders för tidig födsel), Love (som blev till av en slump) och Hope (som blev den efterlängtade flickan efter två äldre bröder). Chris har varit mycket aktiv i Ingarö IF (bl.a som ordförande och tränare), men tycker nu att han gjort sitt där.
 
Chris är med och ordnar "Sports Hearts", ett ungdomsläger med idrott. 100 stycken stipendier ges till familjer och barn i utanförskap fångas upp. På lägret finns det gott om idrottskändisar (fler än 100 st!) som kan peppa och stärka ungdomarna. Dessutom görs digitala program med specialister/experter inom olika områden. De försöker bl.a. förmedla kärlek och hur man kan få bättre självkänsla. Många företag sponsrar denna verksamhet! Ett varmt ledarskap skall få våra ungdomar att idrotta mer!
 
Som kommentator är det viktigt att kommentera spelarnas insatser på isen /fotbollsplan och inte personerna i fråga. Chris har ofta god relation till ledarna och känner dessa väl. De stökiga/skrikande ledarna är på väg bort från idrotten! Chris minns en VM-final när han och kollegan kostaterade att detta bör bli rött kort. Det blev det inte och de kritiserades för detta (även om det borde varit rött kort). Idag säger Chris stället " undrar vad det blir för kort?".
 
Slutligen konstaterade Ami och Chris att vi inte bara behöver fostra våra ungdomar utan också deras föräldrarna. I sin iver/kärlek/ambition kan det bli alltför stökigt och otrevligt vid sargen eller vid sidan och bollplanen....
 
Chris avtackades sedvanligt med våra 30 (plus Gates 60) doser poliovaccin. Nu är det bara i Afganistan och Bangladesh som vi har polio. Nästan utrotat!!
 
Vid pennan, Sven