Publicerad av Anders Tihkan den 28 Feb 2020
Muhamed Mustafa hade precis utbildat sig till kock i sitt hemland Syrien, men när kriget bröt ut flyttade han till Libanon och tog sig för fem år sedan till Sverige. Nu är han 30, bor på Värmdö, arbetar som personlig assistent och sitter numera i styrelsen för VTV. Han vill gärna vara delaktig, särskilt efter att själv ha fått ett varmt välkomnande som gjorde honom både förvånad och glad. "Tillsammans stöttar vi bygget av ett bra samhälle" säger Muhamed.

 

Dagens föredrag 28 februari 2020: hjälporganisationen Välkommen till Värmdö (VTV)

Ebba Hagander Mir, Ingaröbo, egen företagare samt grundare av och eldsjäl i VTV berättade att en typisk situation är att en barnfamilj ska komma till en "anvisat boende", vilket är en omöblerad lägenhet. Någon från VTV hämtar nycklarna på kommunen och innan familjen kommer möbleras lägenheten upp så att den ska kännas som ett hem, t ex duk på borden, några prydnadssaker, bäddade sängar, gosedjur och leksaker till barnen. Allt är skänkt av Värmdöbor. Naturligtvis tar någon emot familjen när den kommer och sen finns det många aktiviteter i VTV:s regi, allt från språkcafé (där vår klubb medverkar) till övningskörning och svampplockning:

VTV var i år en av tre finalister (av 40 nominerade!) i Guldhjulet och kom på en hedrande delad andraplats. 

Okunnighet om det okända leder ofta till rädsla, men möten mellan människor gör det okända känt. VTV-konceptet är alltid vi, aldrig någon uppdelning eller motsättning:

Det kan uppstå både oväntad vänskap och lyckliga kombinationer av jobb och personlig utveckling. Tyvärr är bostadssituationen på Värmdö besvärlig, det är synd när någon som har jobb på Värmdö men inte kan få bostad, är tvungen att flytta till annan ort där bostäder finns. 

Slutligen några röster om VTV:

 

Ami tackade Ebba och Mustafa med diplombevis på 30+60 doser poliovaccin. 

 
Ha en bra vecka! 
önskar eder vikarierande veckobrevskrivare
Anders
 

Interna mötesnoteringarna:

President Dennis öppnade med en klämt i vällingklockan och ett citat av Robert F Kennedy: "Att tillåta åsiktsskillnader räcker inte. Vi måste kräva dem."
Av 23 närvarande varav 3 gäster hade Lars-Erik turen att vinna rapsoljan från Säby gård.
Dennis Dennis hade talat praktik på språkcaféet.

Dennis påminde om det nya samarbetet med Toastmasters, se senaste DG-brevet guvbrev_1920_8.pdf där du också kan läsa om att Fryshuset försöker starta Rotaractklubb, om den lyckade satsningen Nackademin.

Ami aviserade att årets RYLA (Rotary Young Leadership Award) går i Uleåborg i september. Spana i din omgivning efter kandidat som klubben kan sponsra: 25-30 års ålder och några års jobb efter examen. Se mer i Amis separata mail!

Ami skickar mail också om att kunna bli avlönad kontaktperson för ensamkommande.

Elisabeth meddelade att riksdagsbesöket blir den 4 maj kl 17.

Thomas senaste bok har kommit: Livets mening, frågan och svaren!