Publicerad av Sven Yngve Rudberg den 12 Mar 2021

Peter Frej, från ICA på Stavsnäs och Djurö, berättar om livet som skärgårdshandlare. Han är ICA-handlare sedan 33 år och med sin bror har de två mindre butiker, en i Stavsnäs och en på Djurö. Han inledde med en rolig film från Youtube där alla hans anställda dansade och gjorde reklam för att handla ensam och hålla avstånd.

 

 

Vi var 28 personer som hälsades välkomna av Ami, vår president. Dennis berättade att det andra lotteriet med Franzéns tavla nu har sålt 16 av 40 lotter och att vi har 29 000:- i insamlingen till Rotarys katastroffond. Kommande fredag får vi en föreläsning om nya regler för dispens för strandskyddet samt veckan efter en om kommunens nya översiktsplan. Johan B. skröt med att han nu har gjort DNA-test för att försöka hitta nya släktingar. Vanja är redan ”inbiten” släktforskare…

Därefter hälsades Peter Frej välkommen.

Hans butiker omsätter ca 105 miljoner kr (inkl moms) per år och han berättade att även små butiker behöver ha ett gott utbud av varor för att locka folk. Det krävs erfarenhet, rutin och uthållighet för att driva en skärgårdsbutik. Det är volativt, dvs stor variation på antalet kunder under året och även variationer mellan åren. Corona-året har varit framgångsrikt!

Bröderna äger själva sina butiker och har själva fått jobba med underhåll och samarbetat med lantmäteriet. Deras ambition är att vara en del i kundens vardagsliv och de är därför även ombud för SL, Systembolaget, Shenker mfl. Under pandemin har Sls ärenden minskat kraftigt men Systembolaget ökat rejält.

Deras upptagningsområde har en relativt konstant befolkning, ca 3700 som gör av med ca 35 000 kr på mat per individ vilket ger totalt 130 miljoner kr per år. Halva den summan strävar ICA efter att ta hand om. Hela Värmdö har idag ca 45 000 invånare vilket ger 1,6 miljarder kr som spenderas på mat. ICA Maxi drar in ca 600 miljoner per år medan butiken på Sandhamn drar in ca 10. Att vara skärgårdsbutik ger inga stora vinster, ca 1,5 miljoner med 100 miljoner i omsättning.

Området Djurö/Stavsnäs växte fram på -70 talet och har sedan varit ganska konstant medan Värmdö växer ut ända till Strömma. Dagligvaruhandeln har en svag omsättningsutveckling. Under perioden med utlandsresor till Thailand mm och middagar inne i stan på Söder droppade försäljningen. Nu under pandemin har den ökat på många butiker, ca 50% i Norrtälje och Öland södra udde, medan butiker i city, vid tunnelbanan och vid gränsen till Norge tappat kunder.

Förra sommaren hade Peter 70 anställda varav många på deltid. De rekryterar sommarungdommar, gymnasister mm på deltid under sommarmånaderna. Hans kontrollfrågor vid anställning är; hur mycket är 7 x 8 samt (svårare) vad är 20% av 12 kronor?? Nu under covid har Peter några extra anställda och ett strukturerat sätt att arbeta med personal. Varuscanning i kassan gör att datorn själv beställer varor vid behov som levereras dagligen från ICA centralt. Detta ger ett jämt och fint flöde av varor.

Under förra hösten byggde bröderna om butiken i Stavsnäs. De tar inga lån och planen är att snart bygga om den andra butiken. Kravet på byte av köldmedel i frysarna tar stora ekonomiska resurser i anspråk av handlarna.

Inför sommaren har de gjort filmen vi fick se och som blev en kick för personalen. Alla deltog i dansen som leddes av Tobias från ”Let´s dance”. Mattias Ljung skötte ljud, ljus och scen och för detta jobb tog han ca 100 000 kr. Väl värt då många ser filmen!! Alla kontokortsinnehavare får filmen översänd och många ser den på nätet.

Peter ser framför sig att kunderna handlar ensamma och bär mask. Automatisk räkning av kunder sker på plats och handsprit erbjuds. Ca 400 kunder en normal dag är inget problem, men under påsk kan det bli upp till 2000…… Peter räknar med att restriktionerna kommer att finnas kvar ett bra tag till, vilket gynnar oss i skärgården. Peter tror på en bra sommar! Butikerna har trogna kunder som spenderar 50% av sina matinköp i hans butiker medan många andra bara får ca 30%.

Peter avtackades för ett mycket intressant föredrag med sedvanliga doser vaccin och applåder.

Ami konstaterade som avslutning att Peters butiker är trevliga och att dessa är viktiga för den levande skärgården, precis som skolorna. Citatet löd; ”Att öppna en butik är enkelt, men att hålla den vid liv är en konst”. Det är en konst som Peter och hans bror uppenbarligen behärskar!