Publicerad av Sven Yngve Rudberg den 04 Dec 2020
Kevin Nordfors berättar öppenhjärtligt och gripande om sitt liv och om psykisk ohälsa.
 
Ami hälsade 30 deltagare välkomna till morgonmötet. Sex nya lyssnare hälsades särskilt välkomna med applåd!
 
Kevin Nordfors blev snabbt presenterad. Han deltar i Rotaract i Stockholm och har passerat de flesta styrelseplatser inklusiva president.
 
Kevin föddes i Helsingfors 1992, 10 veckor för tidigt. Han fick syrebrist i samband med födseln och drabbades av celebral pares som ger motoriska skador. Kevin är rullstolsbunden men föräldrarna har alltid behandlat honom som helt normal. Han fick gå i två olika förskolor.
 
Han började sin skolgång i Råsundaskolan för funktionshindrade, men fick parallellt även gå i vanlig skola. Den vanliga skolan stimulerade och utmanade honom, men vännerna fanns främst i Råsundaskolan. 
 
I höstadiet gick han i Östermalmsskolan, en specialskola, men saknade stimulansen från den vanliga skolan. Han ville överföras dit, men gavs inte den möjligheten. I Östermalmsskolan gavs normalt inga betyg. Trots det lyckades Kevin få betyg i fyra ämnen. I engelska skrev han det nationella provet och fick godkänt. Med dessa fyra betyg kunde han börja på gymnasiet i Hässelby. Här mötte han för första gången en rektor som var välkomnande och trodde på honom. Han gick gymnasiet från 2008-2011 och flyttades sista året till Bromma och en mycket större skola. Det var jobbigt, men fungerade.
 
Efter skolan ville Kevin bli försäljare, men efter två kortare jobb ville han läsa vidare. Han kom in på Företagsekonomiska Institutet och blev nu också introducerad i Rotary. Kevin tog examen och fick stipendium. Han skrev en avhandling om "Funktionshindrades problem i arbetslivet". Alla klasskamrater fick jobb direkt efter examen , men inte Kevin. Det blev jobbigt!
 
Kevin skrev ett långt inlägg på Facebook som uppmärksammades. Många hörde av sig. Kevin fick nu (2017) jobb som informatör på ett assistansbolag. Efter en tid försämrades relationen till chefen och en arbetsförmedlare kom på besök. Efter besöket försämrades arbetssituationen ytterligar och Kevin sa upp sig. Han fick nu jobb i Hammarby Sjöstad på "Assistansboken". Det blev en nystart och full fart från början!
 
Han blev ofta ensam på kontoret. Trots fin utsikt blev jobbet trist och en dag sade en inre röst "Stopp"! Han blev handlingsförlamad och fick sin första panikattack.
 
 
Familjen for till Miami på semester i i planet läste Kevin "Hur du blir den egen bästa vän". Där fick han hjälp.
 
Kevin rekommenderade också boken "Jag lider av psykisk ohälsa", skriven av en person som kom ut som bög.
 
Kevin fick nu egen lägenhet o Rocksta, en dröm som gick i uppfyllelse! Efter att ha förlorat sitt jogg efter omstrukturering (sist in, först ut) fick han ny anställning. Han lärde sig nu att både arbeta och träna. Det kräver planering och prioritering. Träning kanaliserar energi! Kevin fick också insikt i att alkohol, som varit en flyktväg, inte behövdes. Boken "Bara vanlig" ger tips om hur du gör bra träning som du själv vill.
 
Som avslutning berättade Kevin vad han anser att psykisk ohälsa beror på;
- Ingen fast plats eller tillhörighet
- Folk från skolväsendet eller näringslivet ger inte personen chansen eller förtroendet
- Prestationsångest
- Skev syn på alkohol som en flykt från vardagen
 
Kevin gav också tips på hur man kan möta dessa problem;
- Våga prata om det och ta del av andras liknande historier
- Träna och rör på dig
- Fundera på vad du kan göra för att bli en bättre version av dig själv
- Var med människor som ger dig trygghet och ett utbyte
 
Corona har även påpverkat Kevin mycket, Ingen träning på gym och en ny panikattack. Kevin skrev då ett långt inlägg på Facebook om sina problem. Det gäller att våga prata om det! Det finns dock ljuspunkter i dagens coronaläge. Man hinner ta tag i saker man inte hunnit förut.
 
Inom kort får Kevin anställning som marknadsförare för speedwayklubben Rospiggarna. En annan dröm som går i uppfyllelse!
 
Vid frågestunden efter framkom den viktiga roll som föräldrarna alltid spelat. En annan lyssnare framhöll Kevins pris som "årets Rotaractare".
 
Kevin avtackades som vanligt med applåd och poliovaccin.
 
Vi fick alla uppleva en gripande och utlämnande berättelse!
 
Vid pennan, Sven