Publicerad av Sven Rudberg den 12 Feb 2021
Carnegie, ett företag för långsiktig kapitalförvaltning, ger i sitt strategiseminarium sin bild av börsutvecklingen framöver.
 
 
Ami hälsade 25 morgonpigga lyssnare välkomna till mötet. Lite skryt blev det; Guje hade "Värmdö- Archipelago-coffee" att uppvisa och Anders Bergman var stolt över sin hund som tagit sig upp ur isvaken (efter plurrning) alldeles ensam. Både hunden, husse och matte var utpumpade efteråt!!
 
I söndags var det Rotaryvandring med 8 personer och söndag den 21 februari blir det ny vandring i Östergrind. Per-Ola fyllde år igår och Christoffer fyller i veckan. Grattis!! Amis citat idag var; "Jag vill gärna bli rik, men jag vill inte göra så´nt som gör mig rik".
 
Därefter intoducerades Gustaf Malmfors från Carnegie där man sköter långsiktig kapitalförvaltning (en undre gräns på ca 10 miljoner för att de skall bli intresserade...). Är man intresserad (och har tillräckligt med slantar...) kan Dennis förmedla kontakt.
 
Gustaf introducerade ett förinspelat strategiseminarium "Full snurr" som Carnegie haft nyligen. Han avtackades direkt av Per-Ola innan uppspelningen började. Nedan ges mina minnen från ett fullspäckat (med olika termen) framträdande i hög talhastighet....
 
Henrik von Sydow var moderator och Helena Haraldsson berättade om trender idag samt Peter Nelson (chef) gav sina bedömningar. "Full snurr" syftade på att det rör rejält på sig. Visserligen är ekonomin delvis nedstängd men en normalisering spås under året. Positiva vaccinnyheter gläder! Börserna går för fullt och styrs främst av utvecklingen i Kina och USA. Stora investeringar görs av stater, mellan 10-20 % av BNP och ca 300 miljarder dollar investeras per månad i världsekonimin!!
 
En hög vinstutveckling förutses, delvis beroende på de stora stimulanser som ges. En jämförelse mellan P-tal (värdering) och avkastning ger många positiva svar, men även vissa varningar för övervärderade företag.
 
Viss oro finns för att räntorna liksom inflationen går upp och för den accelererande pengamängden i omlopp, men ingen större oro! Det är färre arbetslösa, men fortfarande hög arbetslöshet.
 
AI (Artificiell Intelligens) är "hett". Enorma satsningar görs av företag och det är "need to have", inte  bara "nice"! I AI matar man in data och de svar man vill ha i datorerna. Med enorma datamängderna kör man sedan programmen miljontals gånger med allt bättre och bättre  resultat (bra svar).  AI kan användas för t.ex; framtagning av vaccin, i detaljhandeln för virtuella provrum, för vitvaror och självkörande fordon.
 
Många råvaror behövs. Energiomställningen kräver vissa metaller. Efterfrågan på koppar och silver sågs som mest intressanta.
 
Förutom AI sågs 5G, ny energi samt vattenförsörjning som "heta" områden.
 
Peter Nelson gav sin bedömning för aktieinvesteringar. Idag var den en 4 på en 5-gradig skala. Upp från en 3-a jämfört med för ett halvår sedan. Långsiktigt en positiv trend på börsen.
 
Det som stör bilden lite är en del nya företag som stiger enormt i värde och hur man skall se på t.ex. Bit-Coin och Tesla. Dessutom skapar "Game-stop" stor rörelse, men kommer den att störa marknaden väsentligt? Dagens enorma ekonomiska satsningar kan kanske skapa "bubblor"?!
 
Idag ser vi kraftiga vinstökningar och prognoser från företagen som justeras uppåt. Det blev inte såå dåligt utfall som man trodde för ett halvår sedan. Börsen mår bra! Det finns även alternativa investeringar.
 
För Carnegie gäller nu en övervikt för svenska företag, något mindre USA, fler konjunkturkänsliga företag, "hållbarhet" i ropet samt både aktiv och passiv förvaltning.
 
Statsobligationer har sett sänkta räntor under många år. Ger ganska dåligt betalt idag, men kan gå upp. Problem med aktier på sikt kan bli vikande investeringar, stigande räntor och problem med vaccinationerna. Dock är läget idag bättre än år 2000 då vi ser utökade statliga stöd och mindre övertro på marknaden.
 
Vill du lyssna (igen?) på Carnegies strategiseminarium och även de frågor som vi inte hann med så gå in på denna länk (47 min program):
 
 
 
Vid pennan (efter bästa förmåga), Sven