John-Erik Franzén-stipendiaterna är
2022 Susanna Arwin "Susanna lyfter fram ”Tanten”, trygghet för familjen och samhället. Konst är en process som tar tid och verkar fram, får ligga och mogna i systemet tills det är dags, vilket Susanna visar med sin konst."
2020 Peter Bergman "Han arbetar ofta i en abstrakt naturlyrik, där ljuset är närvarande i skuggorna. /.../ Peter är en entusiasmerande person med många kulturella järn i elden. Att titta in i ögonen som är framtiden är ett spännande inslag i hans konstnärskap! Peter är en eldsjäl i sin kulturella gärning för Värmdö!"
2015 Inger Andersson ”… för sin förmåga till dialog med betraktaren, folklivsdokumentering och naturegna material i sitt skapande, och för sina betydande verk i material som glas, trä och metall.”
2014 Carina Seth Andersson ”… för sitt idérika och ständigt nyskapande arbete i olika material, i konstglas och bruksprodukter, vars tidlösa yttre spränger materialets gränser, och för tanken i frihet till inre liv och kontemplation. Med sin ateljé i gamla porslinsfabrikens målarsalar medverkar Carina Seth Andersson i allra högsta grad till att sätta fokus på, och föra det konstnärliga arvet i Gustavsberg vidare.”
2012 August Sörenson. ”Hans skapande av keramiska konstverk är en spännande lek med begrepp samtidigt med meditativ stillhet i tankens flykt. Man kan fundera mycket inför detta konstnärsskap, som är under spännande utveckling. Föremålen präglas av kvalitet i det keramiska arbetet samtidigt som han genom sina titlar, i en ibland provokativ självklarhet, för betraktarens associationer till en helt annan tankevärld. Man frestas ana en underliggande ton av samhällskritik blandad med flera tolkningsmöjligheter i den vardagliga humoristiska fällan. Det keramiska föremålet löses upp inför betraktandet i det att man blickar in i sig själv.”
2007 Roland Persson vill att hans verk ska framkalla ett engagemang hos betraktaren. Verken kan vara oerhört realistiska, som ”tredimensionella fotografier”. Platser där hans konstverk finns är t ex vid entrén till T-banan vid Sergels torg, Södersjukhuset ”Fjärilar i metall”, Uppsala konstmuseum ”Prästkragsskulpturer”, Vasaparken i Uppsala ”Linnémonument”, Umedalen ”Skor på rad”. Konstverken är ofta formade i material som brons och silikon.
2006 Claes Kruckenberg ”… en konstnär med känsla för material och kunskap om historiens vingslag. Bor på Aspö i Nämdöskärgården och slöjdar modeller av fiske- och allmogebåtar i skala 1:10. Claes värld inklusive Aspö: anspråkslöshet, kärlek och doft.”

John-Erik var fram till sin bortgång 2022 hedersmedlem i Värmdö Skärgård Rotaryklubb. Han invaldes i september 1990 och upptog klassifikationen Fine Arts Painting. Under vintern 1990/91 höll han sitt egoföredrag i samband med att klubben inbjöds till Konsthögskolan. När han sedan under senhösten 1991 flyttade från Gustavsberg till Österlen i Skåne valde klubben John-Erik till hedersmedlem, ”Honorary Member”.
John-Erik flyttade till Gustavsberg 1982. Han flyttade till huset där en av Gustavsbergs välkända porslinskonstnärer verkat, Lisa Larsson. John-Erik kom då närmast från Småland där han bott under ca 10 år sedan återkomsten från USA.
Under sin Gustavsbergstid jobbade han främst med porträttmåleri och blev uppmärksammad 1985 när hans porträtt av den kungliga familjen presenterades. Behovet att experimentera och utvecklas växte sig starkare och nya former söktes, bl a landskap fascinerade John-Erik. TV uppmärksammade John-Erik Franzén och visade i TV2 hur John-Erik arbetade med ett porträtt. Nationalmuseum spelade in en film om arbetet med kungliga familjen. En film, som också visats i TV. I litteraturformat presenterades John-Erik i boken Svenska Reklamaffischer av Ann-Marie Wrange 1986 och samma år i Saturday Review. 1987 i jubileumsboken av Statens Konstråd, 1991 i Månadsjournalen.
John-Erik är permanent representerad bl a i Gustav VI Adolfs samlingar, Nationalmuseum, Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö museum, Skånska konstmuseet, Arkivmuseet i Lund, Gävle Museum, Smålands Konstarkiv i Värnamo, Statens porträttsamlingar på Gripsholms slott, Tekniska högskolan i Lund och Uffizierna i Florens, Italien. Under tiden i Gustavsberg började han även undervisa formellt på Konsthögskolan och var 1988-1995 professor i måleri där, samt sedan 1990 ledamot av Kungl. Akademien för de fria konsterna.