Publicerad av Jan Rudberg den 27 Nov 2020
Catharina Ingelman-Sundberg berättar om sin äventyrliga och omväxlande livsresa.
 
Rotarymöte 2020-11-27
 
Catharina Ingelman-Sundberg höll ett spännande ego-föredrag enligt följande:
 
Hon föddes inom en läkarfamilj på Djurgården och var enligt familjen förutbestämd att bli läkare. Detta passade dock inte Catharinas äventyrliga läggning som låg mer åt det konstnärliga hållet. Hon utbildade sig istället till marinarkeolog inom ramen för en fil. kand.
 
Hon kompletterade själv denna främst historiska utbildning med att gå en kurs i dykning. Det var dock ont om platsannonser för marinarkeologer, så hon fick en anställning på Sjöhistoriska muséet som första steg i karriären. Därigenom kom hon att delta i undersökningen av ett vrak vid Dalarö, där  hon introducerade allsång och kurra gömma som "arbetsmoment."
 
Hon erbjöds sedan på kort varsel möjligheten att delta i undersökningen av ett vrak utanför Australiens kust och hoppade direkt på denna spännande uppgift. Det gällde ostindiefararen Batavia, som sjönk 1629, efter att ha förlist på ett rev utanför kusten. Hon bodde då själv på ett litet rev, dit tidigare de skeppsbrutna räddat sig, varvid de gjort myteri och dödat 160 personer! Arbetet var mycket krävande bl.a. på grund av de höga vågorna. Expeditionens ledare "blev kär"?! vilket ledde till att Catharina fick ta över hans ansvar. Detta ledde till att hon därefter började en författarkarriär genom att beskriva sina erfarenheter i boken "Hajar, Karlar och vrak."
 
Hon fick sedan ett liknande uppdrag med en mer omfattande expedition, även nu avseende ett vrak utanför Australiens kust. Expeditionen pågick i 3 år och ett stort antal experter av olika slag deltog. Undersökningen av mycket påfrestande med dykningar totalt 1000 timmar, vilka stördes av hajar i mängd och10-metersvågor. Men inget tycks kunna stoppa Catharina!! Även nu avslutades arbetet med att hon skrev en bok, "Kampen mot bränningarna."
 
Hon har sedan fortsatt att skriva böcker som översatts till 29 språk. Det handlar dels om vikingar dels om en pensionärsliga som agerar i Robin Hoods anda på temat "rån" olika former, vilka sålt mycket bra. Men Catharina slår sig inte till ro utan planerar nya böcker som skall handla om artificiell intelligens (AI) så fortsättning följer.
 
 
Tack och lycka till med den  fortsatta litterära verksamheten
önskar skrivaren Jan