Publicerad av Louise Adelborg den 17 Nov 2023
Sofie Söderin, präst i Skärholmens församling och ekoteolog, ger en inblick i vad ekoteologi är.
Idag var dagen för premiär med ett hybridmöte där presidenten sköte sitt uppdrag på distans dvs digitalt. President Sven hälsade all välkomna från sin plats i Spanien. Stort tack till Anders T, Per Ola och Pernilla som genom sin gedigna IT kompetens möjliggör detta! Totalt är vi 29 närvarande varav 5 digitalt.
 
Tomas B hälsade alla välkomna till Gustavsbergs körens julkonsert i Värmdö kyrka 2 december och 
Wanja ställde frågan till de som ska följa med till Julius hus 23 november, om intresse fanns för att äta tillsammans efteråt.
 
Denna fredagsmorgon fick vi en presentation av ekoteologi av prästen och ekoteologen Sofia Söderin. Ekoteologi är en gren inom teologin som fokuserar på förhållandet mellan region, tro och miljö. Det innebär att undersöka hur religiösa övertygelser och teologiska perspektiv kan vägleda i hållbarhetsfrågor och vår relation till naturen. Ekoteologi innebär bland annat att ompröva teologiska idéer för att anpassa dem till dagens miljöutmaningar dvs skapa en förening mellan andlighet och miljöansvar.
 
Sofia började med att konstatera att "Omvändelse" är ett centralt ord i bibeln. Om någon kommit på "fel väg" så ska den genom omvändelse hitta "rätt väg". Inom ekoteologi talar man om behovet av ekologisk omvändelse dvs vi har hamnat på fel väg med bland annat den klimatförstörelse som vi nu upplever. Vi lever idag i en hierarkisk världsbild där vi anser att människan är högre stående än andra "varelser" på jorden. Vi tar oss rätten att bestämma vilka "varelser" som har rätt att leva/finnas till. Så må det vara en  sk lägre stående varelse som svamp eller myra, eller en "finare" såsom delfin eller hund. Den högsta statusen har vita män med god ekonomi. 
 
Ekoteologin ser att vi behöver ändra världsbild och leva mer jämställt inte bara med våra medmänniskor utan även på ett mer övergripande plan. Vi som människor är beroende av andra livsformer och de ekosystem som levererar för oss helt avgörande ekotjänster till oss. Vi behöver hitta andra sätt att beskriva vad som är ett gott liv. Ekoteologin vill inspirera oss till att leva mer hållbart och i gemenskap. Ekoteologin vill skapa möte mellan teologi och ekologi där relationen mellan Gudsbilden, Människans roll och Skapelse berättelsen är centrala.
 
Sofia tog upp frågan om vad "den kristna människosynen" betyder. Vad är det att vara skapad till Guds avbild? Det står i bibeln att "Människan ska härska över allt". Kan det vara så att det inte betyder bokstavligt härska över allt utan istället att människan ska vara en god ledare. Allt handlar inte om Människan! Se till alla levande varelser och inte bara till oss människor!
 
(Nedtecknat i stor ödmjukhet/ Louise)
 

Se föredraget här: